NPTEL Soft Skill Development Assignment 1 Answers 2023

Soft Skill Development Assignment 1 Answers 2023:- If you are searching for answers of nptel Soft Skill Development Assignment 1 Answers 2023 then you are at the right place

NPTEL Soft Skill Development Assignment 1 Answers 2023

1.Hard skills are easily quantifiable and measrable but soft skills are not so easy to pin point.

A. False
B. True

Answer:- B

2. Hearing and listening are not the same.

A. False
B. True

Answer:- B

3. Context plays a si1gnificant role in deciding the use of language. gestures and postures and space and territory.

A. True
B. False

Answer:- A

4. The things which disrupt or modity comunication are called___________.

A. Obstacles
B. Affect
C. Intermption
D. FilteTs and barTiers

Answer:- D

5. Which of the following are the examples of internal barriers?
i. Emotions
ii. Noise
iii. Biases
iv. Language


A. Only i and ii are correct
B. Onlyi and iii are corect
c. Only iii and iv are correct
D All i, ii, iii and iv are correct

Answer:- B

6. What is overt communication?

A. Implicit communication
B. Constructive communication
C. Explicit, with the intension to communicate
D. None of the above

Answer:- C

7. ___________plays a key role in assessing emotions ot the people while they speak.

A. Facial expressionss
B. Intonations
C. Voice
D. All the above

Answer:- D

8. Which of the following are examples of non-verbal communication?
i. Facial expressions
ii. Postures and Gestures
iii. Reading

A. Only i and ii are corect
B. Only i and ii are corect
C. Only ii and iii are correct
D. All i, ii and iii and corect

Answer:- A

9. ____________is the mother of all speaking.

A. Voice
B. Listening
C. Intonation
D. Verbal communication

Answer:- B

10. Emotional aspect of l─▒stening has been best illustrated in the story by___________.

A. Leo Tolstoy
B. Alexander Pushkin
C. Fyodor Dostoevsky
D. Anton Chekhov

Answer:- C

11. What are the factors that one must consider before speaking in a small group?
i. Make eye contact
ii. Making a smooth transition from listening to speaking
iii. Avoiding showing signs that you are distracted


A. Only i and ii are correct
B. Only i and iii are correct
C. Only ii and iii are correct
D. All, i. ii and iii are corect

Answer:- D

12. Which of the following are examples of verbal communication?
i. Speaking
ii. Listening
iii. Reading
iv. Writing


A. Onlyi and ii are correct
B. Only i, ii and iii are correct
C. Only ii and iii are correct
D. All i, ii, iii and iv are correct

Answer:- D

13. Listening to the complete information given by the speaker helps in
i. reducing confusion
ii. reducing cognitive load
iii. increasing the comprehension


A. Only i and ii are correct
B. Only i and iii are correct
C. Only ii and iii are corect
D. All i, ii and iii are correct

Answer:- D

14. The language should communicate certain things such as
i. Politeness
ii. Concem and understanding
iii. Interest and desire to share


A. Only i and ii are correct
B. Only i is correct
C. Only ii is corect
D. All i, ii and iii are correct

Answer:- D

15. How is silence used in Japanese way of conversation?

A. A small silence before and after each time a person speaks
B. A silence after the conversation
C. A silence before the conversation begins
D. None of the above

Answer:- A

ABOUT THE COURSE:

While hard skills teach us what to do, soft skills tell us how to apply our hard skills in a social environment. The focus of the course is to develop a wide variety of soft skills starting from communication, to working in different environments, developing emotional sensitivity, learning creative and critical decision making, developing awareness of how to work with and negotiate with people and to resolve stress and conflict in ourselves and others. 

The uniqueness of the course lies in how a wide range of relevant issues are raised, relevant skills discussed and tips for integration provided in order to make us effective in workplace and social environments. The key areas addressed are conversation skills, group skills, persuasion skills, presentation skills, critical and creative thinking, emotional skills, positive thinking and vocational skills.

CRITERIA TO GET A CERTIFICATE

Average assignment score = 25% of average of best 6 assignments out of the total 8 assignments given in the course.
Exam score = 75% of the proctored certification exam score out of 100

Final score = Average assignment score + Exam score

YOU WILL BE ELIGIBLE FOR A CERTIFICATE ONLY IF AVERAGE ASSIGNMENT SCORE >=10/25 AND EXAM SCORE >= 30/75. If one of the 2 criteria is not met, you will not get the certificate even if the Final score >= 40/100.

9 thoughts on “NPTEL Soft Skill Development Assignment 1 Answers 2023”

  1. 1.True 2. True 3.True 4. Filte Ts and bar Tiers
    5. Only I and iii are corect 6.Explicit with the intension to communicote 7. All the above 8. Only I and ii are corect 9. Listening 10. Fyodo
    Postoevsky 11. All I ii and iii are corect 12. All I ii iii and iv are correct 13. All I ii and iii are correct 14. All I ii and iii are correct 15. A small silence before and after each time a person speaks

    Reply
  2. 1. True 2. True 3. True 4. Filte ts and bar tiers 5. Only I and ii are corect 6. Explicit with the intension to communicote 7. All the above 8. Only I and ii are corect 9. Listening 10.fyodor postocvsky 11. All I ii and iii are corect 12. All I ii iii and iv are correct 13. All I ii and iii are correct 14. All I ii and iii are correct 15. A small silence before and after each time a person speaks

    Reply
  3. While hard skill teach us what to do soft skill tell us how to apply are hard skill in a social environment. The focus of the course is to develop a wide variety of soft skill starting from communication to warking in different environments developing emotional sensitivity learning creative and critical decision making developing awareness of how to wark with and negotiate with people and to resolve stress and conflit in ourselves and other

    Reply

Leave a Comment